Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Środa, 24 kwietnia 2024
Imieniny: Aleks, Grzegorz, Aleksander
pochmurno
1°C

Październik- miesiąc paździerzy

Ocena 0/5
Dziesiąty miesiąc roku nazywany jest w Polsce październikiem. Nazwa ta pochodzi od paździerzy, czyli odpadów powstających podczas obróbki lnu. Październik jest więc zatem miesiącem, kiedy lecą paździerze.
Len był niegdyś najpopularniejszym rodzajem materiału pozyskiwanego z roślin, wyprzedzając płótna konopne i utkane z włókien pokrzywy. Na początku XIX wieku został on w Polsce zdetronizowany przez importowaną bawełnę, której cena gwałtownie spadła po wprowadzeniu przemysłowej uprawy w Ameryce i Afryce a także dzięki nowoczesnym maszynom tkackim. Pomimo konkurencji w postaci taniej bawełny, len nadal cieszył się uznaniem ze względu na swoją wytrzymałość i przewiewność. W ostatnich latach materiał ten coraz częściej doceniany jest także przez projektantów mody.
Najdawniejsze ślady uprawy lnu pochodzą sprzed ponad dziesięciu tysięcy lat z rejonu Mezopotamii. Na ziemiach polskich również znany jest od dawna- nasiona lnu znalezione zostały w Biskupinie. Len jest rośliną, która ma wiele zastosowań. Z jego nasion tłoczy się olej, siemię nadaje się do jedzenia, parzy się z niego również herbatki, które pomagają na problemy żołądkowe. Z łodygi pozyskuje się natomiast włókna, które wykorzystuje się do uzyskania przędzy.
Len zbierany jest we wrześniu. Ponieważ cała roślina ma zastosowanie, jest on wyrywany, a nie koszony. Po zebraniu len jest młócony by oddzielić ziarna i pozostawiony do suszenia. Gdy słoma już wyschnie, jest ona ponownie moczona. Ma to na celu rozpuszczenie naturalnego kleju, który utrzymuje razem włókna i zdrewniałe części łodygi. Len poddawano „moczeniu”, czyli wrzucano snopki do stawów lub strumieni i przygniatano kamieniami lub „roszeniu”, czyli rozkładano go cienką warstwą na łąkach i kropiono wodą, przewracając go od czasu do czasu. Proces ten trwał dwa do czterech tygodni, zależnie od pogody. Len moczony dawał materiał lepszej jakości, o ładnym, złotawym kolorze w odróżnieniu od szarawego lnu roszonego.
Wymoczony lub wyroszony len należało następnie wysuszyć. Gdy suszone łodygi nabrały ponownie elastyczności można było przystąpić do następnego etapu: trzepania. W jego trakcie przy użyciu tarlic i cierlic łodygi lnu były łamane; elastyczne włókna pozostawały nienaruszone, lecz zdrewniałe paździerze odłamywały się i odpadały. Po połamaniu łodyg, pęki lnu były czesane przy pomocy specjalnych grzebieni zwanych dzierzgoniami. Usuwano w ten sposób resztki paździerzy uzyskując czyste włókno, które następnie było sortowane pod względem długości. Długie włókna używane były do przędzenia nici dobrej jakości, używanej do tkania materiału na bieliznę czy odzież zaś krótkie do tkania zgrzebnej nici, używanej raczej do wyrobu materiałów gorszej jakości, przeznaczonych na przykład na worki. Paździerze również znajdują zastosowanie- robi się z nich płyty paździerzowe używane w meblarstwie i budownictwie.
Len był niegdyś jedną z podstawowych upraw na ziemiach polskich. Była to roślina ważna dla ludzi- zapewniała olej i przyodziewek. Znaczenie lnu było tak duże, że od czynności związanej z jego obróbką nazwano miesiąc. Dziś len stracił wiele na znaczeniu, wyparty przez produkowaną masowo bawełnę i włókna syntetyczne, lecz w ostatnich latach staje się popularny jako tkanina niemalże luksusowa.
len, grzebień, tkanina
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Dodaj komentarz

Spodobała Ci się informacja? Zostaw nam swoją opinię
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!
Twoja ocena
Ocena (0/5)

Pozostałe
aktualności

Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.